2012. augusztus 10., péntek

Pia, sport, stressz, terhesség

Gondoltál már arra, hogy kihagyd az ebédet, csak azért, mert este buli lesz, és az alkoholnak is van kalóriatartalma?
Egy drunkorexiás ezt teszi!

Leginkább az egyetemista korosztály veszélyeztetett, de a fiatalabbak körében is terjed.

Szakértők szerint kialakulásáért az a szociális nyomás okolható, mely elvárja a lányoktól, hogy megőrizzék vékonyságukat, és alkoholt is fogyasszanak a buliban. Sokan pedig, hogy eleget tegyenek ennek, az étkezéssel bevihető kalóriákat megspórolják.

A Missouri Egyetem felmérése szerint az egyetemisták 16%-a tudatosan alkalmazza az alkoholos kalória bevitelt.
Nem csak azért veszélyes, mert a többi evészavarhoz hasonlóan vitaminhiány, alultápláltság léphet fel, de az éhgyomorra fogyasztott alkohol gyorsabban és erősebben fejti ki a hatását, ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a lányok.


Evészavar az (él)sportolók között? Talán nem is olyan meglepő!

Élsportolók életét is megkeserítette.
"Esztétikai sportoknál 27, állóképességieknél 20, technikaiaknál 13, míg labdajátékoknál 11 százalék az előfordulási arány." Webbeteg
A '80as években írtak róla először, de hivatalosan még nem került be a diagnosztikai rendszerekbe. De mi is a neve?
Anorexia athletica vagy "sportanorexia".
A fő jellemzője, hogy meghatározása sporthoz kötött. A sportoló nem azért koplal, hogy vékonyabb, csinosabb legyen, az igazi motivációja, hogy jobb eredményeket érjen el.

A tünetek megjelenhetnek egyszerre, vagy egymást követve, rendszertelenül, de csak a sportolás időszaka alatt. Ha a sportolás befejezése után is megmaradnak a tünetek, akkor más zavar áll fenn.



Család, gyerekek, munka. Stresszes megtalálni az egyensúlyt, hogy mindenhol a legjobban szerepeljünk. Ezért is szokták a stresszorexiát a dolgozó anyák táplálkozási zavarának nyilvánítani.

A sok idegeskedés és tennivaló mellett elfeledkeznek az étkezésről. Először csak egy ebédet töltenek evés helyett munkával, majd még egyet és még egyet, akár a teljes kimerülésig.

"Mentségükre" meg kell említeni, hogy a túl sok stressz hatására az agy corticotropin-kiválasztó hormont bocsát ki, ami étvágycsökkenést idéz elő.


Az összes evés- és testképzavar közül talán a legveszélyesebb a pregorexia, ahol nem 1, hanem (legalább) 2 életet veszélyeztetünk!

„Számomra a terhesség egy kilenc hónapos csata volt, amiben a testemtől elkülönített állapotban éltem(...)" Maggie Baumann
A pregorexia a terhes kismamák betegsége, amikor a leendő anya nem képes megbírkózni a terhességgel járó plusszkilók tényével, fogyókúrázni és edzeni kezd, hogy megtartsa régi vonalait.


Az eltúlzott diétázással és edzéssel a kismama születendő gyermeke egészségét kockáztatja, mivel a méhen belüli hiányos tápanyagellátás veszélyezteti a megfelelő fejlődést és növekedést.

Ezért különösen fontos a család, és a barátok támogatása a terhesség ideje alatt, hogy a nő érezze a megváltozott testképe ellenére ugyanúgy szeretik!


Látogass vissza jövő héten is, friss tartalommal várlak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése